Laptop chipset tamiri / değişimi konusunda başta İzmir olmak üzere Kargo anlaşması ile tüm Türkiye 'ye hizmet veren İzmir Teknoloji; bugüne kadar bir çok kurum, şiket ve binlerce son kullanıcıya notebook chipset tamiri / değişimi konusunda çözüm sunmuş kurumsal bir bilişim firmasıdır.
Bizler; İzmir Teknoloji Bilgisayar Teknik Servis, ekibi olarak 10 yılı aşkın deneyim ve bilgi birikimimiz ile, garanti süresi dolmuş yada herhangi bir nedenle garanti dışı kalmış; Asus, Toshiba, Lenovo, Dell, Acer, Hp, Sony Vaio, Msi, Casper, Samsung, Exper, Packard Bell, Grundig, Vestel, Arçelik, Monster ve diğer tüm markaların anakart tamiri, ekran kartı tamiri, chipset tamiri, kasa tamiri, menteşe tamiri, ekran değişimi, klavye değişimi, şarj girişi soket tamiri, fan bakımı işlemlerini, tüm Türkiye'ye en güvenilir, en ekonomik, en hızlı şekilde verebilme çabasındayız.
Kuzey ve Güney Köprüsü Nedir ?
Kuzey Köprüsü
Ekran kartı, işlemci ve ram'in tam çalışmasından sorumlu bir bilgisayar yonga setidir. Bu sistem denetleyicisi yonga, sistem veriyolunun frekansını, işlemci ile maksimum bilgi miktarını ve ayrıca RAM hızını belirler. Ekran kartı veri yolunun kullanılabilirliği, tipi ve hızı kuzey köprüsüne bağlıdır. Ucuz bilgisayarlarda grafik çekirdeği gömülüdür. Bu nedenle çoğu zaman, kuzey köprüsü genişleme veri yolu sisteminin hızını ve türünü belirleyen çiptir.
Güney Köprüsü
Usb veri yolu, web kamera, sabit sürücü, dokunmatik yüzey, klavye ve usb bağlantıları gibi donanımların çalışmasından sorumlu olan bilgisayar sistemi yonga setinin bir elemanıdır.
Ekran Kartı (Vga) Chip
Genelde en yaygın kullanılan Markalar Amd / Nvidia chipleridir. Bilgisayarda görüntü ve grafik işlemlerinden sorumlu chipsetlerdir.
intel ve Amd
Intel tabanlı anakartlarda her iki köprü de mevcutdur - kuzey ve güney. Kuzey köprüsünde, bir bellek denetleyicisi, bir PCI express x16 veri yolu ve bazı modellerde bir video denetleyicisi veya yalnızca tümleşik bir video kartı bulunur. Güney köprüsünde çok daha fazla bileşen var: bir sabit disk denetleyicisi ve bir optik sürücü, bir PCI veri yolu denetleyicisi, tüm çevresel bağlantı noktaları (USB, COM, LPT) denetleyicileri, BIOS desteği, genellikle bir klavye denetleyicisi ve diğer giriş aygıtları.
Peki Laptoplarda Chipset Neden Arızalanır ?
Merkezi işlemci de dahil olmak üzere anakartın yukarıdaki kısımlarının tümü, çalışması sırasında oldukça ısınır, bu nedenle verimli bir soğutma sistemi gerektirir. Dizüstü bilgisayarın uzun süreli kullanımı sırasında, soğutma sisteminin etrafına toz birikir ve bu da sonunda çiplerin soğumasını engelleyen yoğun bir toz tabakasına dönüşür. Sonuç olarak, merkezi işlemci, ekran kartı, kuzey ve güney köprülerinde aşırı ısınma oluşur.
Çoğu durumda, ekran kartı çipi, güçlü ve uzun süreli aşırı ısınma nedeniyle, kuzey köprüsü çipi ile temasını kaybeder ve hatta bazen mikro çatlaklar oluşur. Doğal olarak, böyle bir çip işe yaramaz. Bu sorun;
• Dizüstü bilgisayarın açılmaması.
• Laptopun çalışması fakat görüntü gelmemesi.
• Notebookta aniden yaşanan donmalar.
• Güç düğmesine bastığınızda hiç yanıt vermemesi.
• Laptopun açıldıktan hemen sonra kapanması.
• Cihazın mavi ekrana düşmesi.
• Laptop açıldıktan sonra harici cihazlarının çalışmaması.
Laptop Arızaları ve Tamir İşlemleri Konusunda Sık Sorulan Sorular
+ Laptop tamiri sırasında bilgilerim silinir mi?
- Hayır. Laptop tamiri sırasında bilgileriniz kesinlikle silinmez. Fakat harddisk arızalandığı zaman bilgiler bazen silinebiliyor.
+ Laptop çalışıyor, power ışığı yanıyor, fakat ekrana görüntü gelmiyor. Ne yapmam lazım?
- Laptoptaki probleminiz çok büyük ihimalle anakart üzerindeki vga chip seti yani ekran kartı çipi ile ilgili. Tabi bunun dışında ekran yada ekran data kablosundan kaynaklanma ihtimalinide göz ardı etmememiz gerekiyor. Ekran kartı arızası laptoplarda en çok karşılaşılan arıza çeşitlerinden biridir. Teknik Servisimizden ekran kartı tamiri konusunda destek alabilirsiniz.
+ Laptop çalıştıktan bir süre sonra kapanıyor. Ne yapmalıyım?
- Bilgisayarınızın kendiliğinden kapanmasını engellemek için öncelikle fan sisteminin temizliğini gerçekleştirmelisiniz. Cihazdaki fanın kirlenip toz ile tıkanmadığından emin olmalısınız. Cihaz fanı yetersiz işlev görmesi durumunda, bir müddet sonra cihazda ısınma ve buna bağlı olarak kapanma problemi olabilir. Bu durum sonucunda cihazda yer alan anakart ve ekran kartının bir süre sonra bozulmasına yol açmaktadır. Fakat fan temizliği profesyonellik gerektirdiğinden cihaza zarar vermemeniz açısından mümkünse bilgisayar servisinden destek almanızda fayda vardır. Teknik Servisimizden fan bakımı, temizliği, termal macun yenileme konusunda destek alabilirsiniz.
+ Laptop ekranında yatay ya da dikey renkli çizgiler oluştu. Ne yapmalıyım?
- Çok büyük ihimalle laptopunuzun ekranı kırılmış. Malesef laptop ekranları kırıldığında tamiri yapılamamaktadır ve değiştirilmesi gerekmektedir. Teknik Servisimizden ekran değişimi konusunda destek alabilirsiniz.
+ Laptop'a sıvı döküldü ne yapmalıyım?
- Bilgisayarınıza sıvı temas etmesi durumunda yapmanız gereken ilk uygulama cihazınızın fişini prizden çekmektir. Bu sayede sıvının devre alanına erişmesi söz konusu olduğunda dahi kısa devre problemini ortadan kaldırırsınız. Ardından cihazınızın bataryasını hızlı bir şekilde çıkarın. Bataryasını çıkardıktan sonra sıvı temas edip etmediğini kontrol edin. Uygulamanız gereken üçüncü adım ise temiz bir bez ile bilgisayarınızı yavaş bir biçimde temizlemektir. Islaklık söz konusu olan alanları kusursuz bir şekilde temizledikten sonra bilgisayarınızı iç kısmındaki ıslaklıktan kurtarmak için yavaş bir şekilde ters çevirin. Kurulama işleminin hemen sonrasında cihazınızı pirinç torbası içerisine yerleştirin. Cihazı test etmeden önce en az 24 saat pirinç torbasının içinde bekletmelisiniz. Teknik Servisimizden anakart tamiri konusunda destek alabilirsiniz.
+ Laptop klavyesinde bazı tuşlar basmıyor. Ne yapmalıyım?
- Laptop klavyeleri sıvı teması, darbe, hor kullanma gibi nedenlerle bozulmaktadır. Laptoplarda klavye tamiri malesef mümkün olmadığından değişim yapılması gerekmektedir. Teknik Servisimizden klavye değişimi konusunda destek alabilirsiniz.
+ Laptop'a elektrik gelmiyor. Nedeni ne olabilir?
- Cihaza elektrik gelmiyorsa ilk olarak varsa başka bir adaptör yada farklı bir priz ile denenmelidir. Cihaz yine açılmıyorsa batarya çıkarılarak tekrar adaptör ile denenmelidir. Cihaz halen çalışmıyorsa şarj giriş yeri yada anakart arızalı olabilir servisimize getirerek kontrol ettirebilirsiniz. Teknik Servisimizden şarj girişi tamiri ve soket değişimi konusunda destek alabilirsiniz.
+ Laptop çok yavaş açılıyor, çalışırken arada kasılmalar oluyor. Nedeni ne olabilir?
- Muhtemelen laptopunuzda harddisk arızası (Bad sectör) var demektir. Teknik servisimizden bu konuda destek alabilirsiniz.